MESS

Musiken från Johan Björklunds penna är full av kontraster och spänner mellan hårresande chock till mjukt smek och lämnar ingen oberörd. Björklunds medmusiker är nogrannt handplockade och tillhör toppskiktet av Göteborgs unga, nytänkande och modiga improvisationsmusiker.

Bandet bildades 1999 och har turnerat flitigt på jazzklubbar, skolor och andra scener där gruppens musik rönt stora framgångar och har framförallt nått ut till en annan publik än den traditionella jazzpubliken. Men så sysslar inte Mess med så mycket traditionell
jazzmusik heller för den delen…

Gruppen har hittills släppt 3 CD-skivor: ”I manegen” 2002, ”St. Amblendfoll” 2005 och ”OnWards” 2009. Johan Björklund, som skriver all musik för bandet, har påverkats och influerats av många musikformer och filtrerat detta genom sina musikers personliga sound och fria inställning till musik.

Det kan vara svårt att placera bandets musik i ett fack eller genre, men utgångspunkten är ju en slags modern improvisationsmusik med ibland ganska strama tyglar, ibland vidöppna spjäll och total frihet. Det är dessa kontraster som gör det spännande, vad det heter spelar mindre roll. Lyssna och bestäm själv vad du vill kalla det…

Diskografi

Musiker

Johan Björklund – trummor, komposition
Bandet genomgår 2013 en omorganisation. Stay tuned!

Pressen om bandet

”Årets smäll mitt i plytet – tjoff! Oförvägen morgondagsmusik lätt kryddade av elektronik. Svensk jazz är internationellt den mest intressanta, sägs det då och då. Här ett av bevisen.”

Knut Johansson – Helsingborgs Dagblad

”Björklunds musik har markant eget tonfall, undviker konventioner och klichéer, men hamnar aldrig i effektsökeri för originalitetens skull. Han nyttjar intelligent alla klangliga variationsmöjligheter besättningen ger;
skuggor och dagrar, stillhet och stegringar avlöser varann i ständig, omväxlande och intresseväckande, oavbrutet sammanhållen kontrastrikedom. I hans musikaliska kaleidoskopbilder tycks historien och nuet fundera över framtiden om den reflektionen tillåts. Och i all sin
komplexitet har musiken en öppen famn mot lyssnarna, bjuder in till delaktighet i diskussionen”

Johnny Olsson – Nya Wermlandstidningen

”En av låtarna på Mess första album heter ”Spår i gräset”. Det kan bero på vinterkylans attack, men jag tänker lika mycket på fotspår i snön. Människor som går omkring i en stor stad med tjocka kläder. Minnen från sommaren. Sekvenser från en svettig klubb. Yra fjärilar. Lyrisk jazz som spretar, växlar mellan tempo och stilar, men som knyts ihop av sextettens drivna spel. Och inte minst, av trumslagaren Johan Björklunds låtar. Ny ung jazz med stora framtidsutsikter.”

PM Jönsson- Göteborgsposten

”Begåvat spretigt. ..Klangrika och njutbara arrangemang..”

Sven Boija-OJ

”Det pratas ofta om exportfaktorn hos det svenska popundret. Näst i tur står den unga framväxande jazzen.
Göteborgsbaserade Mess är en ny men överraskande bra bekantskap. För att inte säga väldigt bra. Trummisen Johan Björklund har skrivit  de tio låtarna som färgas av potent jazz med stark poetisk ton,  stundtals med smak av nordisk vistradition.”

Stefan Nilsson – Nerikes Allehanda

”Musik och musiker för 2000-talet”

Lennart Wikström – Bohusläningen

”Sextetten Mess spelade läckra kompositioner av trumslagaren Johan Björklund, med drag av en Monets katedralmålningar i dimma och dis”

Rolf Haglund – Borås Tidning

Länkar

Soundcloud
  Gilla Mess på Facebook!